• Ontvang de beste prijs

  • Wij kopen je auto zelf

  • Geld direct overgemaakt

9.2

Inruilwaarde auto

Ben je van plan om een andere auto te nemen? Dan krijg je te maken met allerlei begrippen zoals inruilwaarde, dagwaarde en handelswaarde. Voor iedereen die overweegt om van auto te switchen leggen we hier uit wat al deze termen betekenen.

De inruilwaarde van je auto is het bedrag dat de dealer bereid is te betalen voor je oude auto wanneer je een andere auto koopt. De hoogte van de inruilwaarde wordt op de aanschafprijs van de nieuwe auto in mindering gebracht. De inruilwaarde van de auto is voor veel mensen vaak een teleurstelling. Ze verwachten dat de auto meer waard is dan de dealer ervoor wil geven. Dit komt omdat je oude auto handel is voor de dealer. De dealer wil geld kunnen verdienen aan de verkoop van je oude auto én aan de verkoop van je nieuwe auto.

In veel gevallen is inruilen voor jou als autobezitter niet de meest interessante optie, waarover straks meer.

Wat is mijn auto waard bij inruil?

De inruilwaarde van de auto is van vele factoren afhankelijk. Per autodealer zal de hoogte van de inruil ook verschillen. Welke factoren spelen hierin een rol? Ten eerste zijn de basisgegevens van de auto belangrijk. Dit zijn:

  • Merk
  • Model
  • Leeftijd
  • Kilometerstand

Naast deze gegevens zijn volgende dingen van belang:

  1. Staat van de auto

De ene auto is de andere niet, ook al komen de basisgegevens overeen. Waar de ene auto van 10 jaar oud nog zo goed als nieuw oogt, ziet de andere er slordig en gehavend uit. Het is dus prettig wanneer jij en de eventuele vorige eigenaren van de auto netjes met het voertuig zijn omgegaan.

  1. De onderhoudshistorie

Is de auto altijd keurig op tijd naar de garage gebracht voor periodiek onderhoud? Grote kans dat de inruilwaarde dan hoger uit valt. Een duidelijke en regelmatige onderhoudshistorie is daarom belangrijk als je goed bedrag wilt ontvangen.

  1. Schade

Als een auto in het verleden schade heeft gehad heeft dit vaak negatieve gevolgen voor de inruilwaarde. Het is daarbij wel bepalend wat de aard van de schade was. Een motorkap die ooit is vervangen omdat hij beschadigd is heeft minder gevolgen dan structurele schade als gevolg van een harde aanrijding. Tot slot is ook bepalend hoe de schade is gerepareerd.

  1. Vraag en aanbod

Een auto die gangbaar is en snel verkocht kan worden is interessanter voor een dealer dan een model dat minder populair is. Als de dealer het gevoel heeft dat hij er, na overname van de auto, wel eens lang over kan doen om de auto verkopen is hij minder bereid om een hoog bedrag te kiezen.

Inruilwaarde auto berekenen

Je hebt gezien dat het nog niet zo eenvoudig is om een goede inruilwaarde te kunnen berekenen. Het feit dat het bedrag per dealer kan verschillen maakt het er niet eenvoudiger op. Voor het berekenen kun je het beste starten bij de dagwaarde van de auto. Benieuwd naar de dagwaarde van je auto? Bereken deze dan gratis via de kentekencheck van Autony.nl.

Op basis van de dagwaarde kun je proberen om een redelijke inruilwaarde te bepalen op basis van de punten die we eerder hebben benoemd. Het lastige met inruilwaardes is dat het sterkt afhankelijk is van de dealer met wie je zaken doet. Hierdoor is inruilen vaak niet de meest interessante optie. Hieronder lees je welke opties er nog meer zijn.

Inruilen of toch niet?

Je oude auto inruilen lijkt in eerste instantie een goede optie als je een nieuwe andere auto wil kopen. Je bent immers direct van je oude auto af. Je krijgt niet te maken met dubbele verzekeringen of dubbele wegenbelasting en hebt verder geen omkijken meer naar de verkoop. Maar wie de berekening doet komt al snel tot een andere conclusie. Wat zijn je andere opties en wat zijn de voor- en nadelen van hiervan. Het overzicht hieronder geeft een goede indruk:

Uit het rekenvoorbeeld blijkt duidelijk dat inruilen de minst gunstige optie is. Zeker als je een goede prijs voor je auto wilt ontvangen kun je beter naar een andere manier gaan kijken. Meer informatie over manieren om je auto te verkopen vind je hier.

Bereken de waarde van je auto op Autony.nl

Wil je een objectieve taxatie van de waarde van je auto? Dat kan gemakkelijk en snel op bij Autony. Vul je kenteken in en ontvang direct een eerlijk bod op je auto. Dit bod is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Ben je akkoord met het bod? Dan regelen wij de gehele afwikkeling van de verkoop en je ontvangt direct het geld.

Ontvang direct een gratis en vrijblijvende taxatie!