• Ontvang de beste prijs

  • Wij kopen je auto zelf

  • Geld direct overgemaakt

9.2

Dagwaarde auto

Een term die je vaak hoort als het gaat om de prijs van een auto is dagwaarde. Maar wat is dagwaarde precies? De dagwaarde van een auto is het bedrag dat een auto waard is op dat moment volgens de verzekering. De dagwaarde van je auto wordt door verschillende factoren bepaald. De belangrijkste factoren zijn:

  • Het bouwjaar van de auto
  • De kilometerstand
  • De opties en accessoires van de auto
  • De onderhoudsstaat

De dagwaarde is een term die de verzekering gebruikt om te bepalen welk bedrag wordt uitgekeerd in het geval van een total loss.

Stel dat je een nieuwe auto hebt gekocht voor €20000,-. Je rijdt 10 jaar met veel plezier in de auto. Hierdoor wordt je auto steeds minder waard. Dit wordt afschrijven genoemd. Door een aanrijding loop je schade op aan de auto. De verzekeraar bepaald de hoogte van de geleden schade. Dit is het bedrag dat je uitbetaald krijgt, mits je goed verzekerd bent. Stel dat de schade aan je auto zo groot is dat het hoger is dan de waarde van je auto op dat moment. Dan is de auto is total loss. De verzekering wil natuurlijk niet meer uitbetalen dan de auto op dat moment waard is. De dagwaarde van de auto bepaald of de auto nog gerepareerd kan worden en het bepaald de hoogte van het bedrag dat je vergoed krijgt.

Wanneer is het belangrijk de dagwaarde te weten?

Zoals we al aangaven is de dagwaarde een bedrag wat door verzekeraars wordt gebruikt in geval van schade die niet meer te repareren is. Jij als eigenaar van een auto kan de dagwaarde ook voor andere doeleinden gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  1. Je verkoopt je auto. Aan de hand van de dagwaarde kun je bepalen wat een goede gangbare prijs voor je auto is. Het hoeft niet zo te zijn dat de dagwaarde een correcte weergave is van de waarde van je auto. Als je de auto verkoopt voor een lager bedrag dan de dagwaarde heb je vrijwel zeker een slechte deal. Vandaar dat veel mensen die hun auto verkopen baat hebben bij de berekening van de dagwaarde.
  2. Als je auto dermate beschadigd geraakt is dat je er niet meer in kan rijden en je bent goed verzekerd dan ontvang je de dagwaarde van de verzekering. Om verrassingen te voorkomen kun je zelf de dagwaarde berekenen. Zo weet je waar je aan toe bent.
  3. Ook wanneer je een auto koopt is het goed om de dagwaarde van de auto te weten. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je auto. De dagwaarde is daarom een goede graadmeter voor iedereen die een bepaalde auto op het oog heeft.

Hoe moet je de dagwaarde nu beoordelen?

Het is belangrijk om te weten dat de berekening van de dagwaarde niet altijd even betrouwbaar is. Het probleem is namelijk dat er bij de berekening wel gekeken wordt naar zaken als leeftijd en kilometerstand, maar blijft de staat van de auto buiten de berekening. We weten allemaal dat de ene auto van 10 jaar oud de andere niet is. Sommige oudere auto’s zien er uit als nieuw, terwijl andere auto’s van dezelfde leeftijd rijp lijken voor de sloop. Het komt dan ook nauwelijks voor dat een auto wordt verkocht voor een prijs die gelijk is aan de dagwaarde. Voor een exactere waardebepaling is het daarom raadzaam om een professionele taxatie te laten uitvoeren.

dagwaarde mercedes

Dagwaarde auto ouder dan 12 jaar

Het zal geen verrassing zijn dat de meeste auto’s waarde verliezen naarmate ze ouder worden. Alleen in het geval van zeldzame oldtimers wordt een auto soms meer waard. De auto’s die de laatste decennia zijn geproduceerd zijn dermate degelijk dat ze lang mee kunnen. Het rijden van een iets oudere auto is daarom financieel vaak best interessant. Zo is de afschrijving relatief laag bij een oudere auto. Het is om verschillende redenen interessant om de dagwaarde van je auto ouder dan 12 jaar te achterhalen. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering bijvoorbeeld. Het is daarnaast natuurlijk gewoon interessant om te weten wat je nog kunt krijgen voor je auto van 12 jaar of ouder.

Dagwaarde auto berekenen

Bij Autony is het heel gemakkelijk om de dagwaarde van je auto  te achterhalen. Wij taxeren je auto graag op basis van je kenteken. Dit kost niets en is helemaal vrijblijvend. Misschien ben je positief verrast door de uitkomst van de taxatie en is de auto meer waard dan je dacht. Dan is het misschien wel een goed moment om je auto te verkopen. Ook dat is gemakkelijk bij Autony. Het bedrag dat uit de taxatie rolt is een vrijblijvend bod (als de auto in goede staat verkeerd) en wij kopen je auto graag!

Wil je meer weten over de werkwijze van Autony? Klik hier voor een uitgebreide toelichting. Zijn er nog onduidelijkheden? Dan kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen via info@autony.nl.

Ontvang direct een gratis en vrijblijvende taxatie!