• Ontvang de beste prijs

  • Wij kopen je auto zelf

  • Geld direct overgemaakt

9.2

Auto particulier verkopen

Het particulier verkopen van auto’s is iets wat vroeger niet zo vaak voorkwam. Wie een auto wilde verkopen was aangewezen op professionele autohandelaren. Natuurlijk kon je een auto verkopen aan vrienden of familie, maar dit kwam minder vaak voor. Met name door de opkomst van het internet zijn de mogelijkheden om zelf je auto te verkopen een stuk groter geworden. Denk bijvoorbeeld aan sites als Marktplaats.nl of social media zoals Facebook. Een auto particulier verkopen levert je weliswaar meestal de beste prijs op, er kleven ook nadelen aan het zelf verkopen van je auto. Zo is het vaak tijdrovend en onzeker. Wie er voor kiest om zijn auto particulier te verkopen doet er goed aan om met een aantal dingen rekening te houden.

De waarde van je auto bepalen

Je zal nooit een particulier koper vinden als je niet eerst nadenkt over de prijs van je auto. De waarde van je auto is van verschillende factoren afhankelijk. Over de prijs van je auto hebben wij eerder een artikel geschreven.  Kijk bij het bepalen van de juiste prijs onder andere naar het merk, de uitvoering, de leeftijd, de kilometerstand en de onderhoudsstaat van je auto. Het kan behulpzaam zijn om zelf op autosites op zoek te gaan naar vergelijkbare auto’s. Op dit manier krijg je een goed indruk van wat je mogelijk voor de auto kan vragen. Zonder expertise op het gebied van auto’s blijft het lastig om de waarde van je auto objectief vast te stellen.

Je auto prepareren voor verkoop

Het oog wil ook wat. Dit is een bekend gezegde en gaat ook zeker op als je van plan bent je auto particulier te verkopen. Dat smaakt toch vaak een stuk lekkerder als het op een mooie manier op je bord gepresenteerd is. Daarvoor ben je bereid te betalen. Bij het verkopen van je auto is dit niet anders. Het is daarom belangrijk dat je je auto goed schoonmaakt en wast. Lukt het je niet om je auto zelf naar wens op te knappen? Schakel hier dan hulp van een gespecialiseerd bedrijf voor in. Het kost wat maar dat kan je tijdens de verkoop vaak gemakkelijk terug verdienen.

Bepaal het verkoopkanaal

Het is natuurlijk makkelijk als één van je vrienden of je buurman je auto wil kopen. Dan hoef je verder geen moeite te doen om je auto onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Het is alleen vaak zo dat je toch een advertentie voor je auto zal moeten maken. Bij het opstellen van een goede auto advertentie geldt dat je beter te veel dan te weinig informatie kunt geven. Denk aan alle details zoals opties en accessoires, maar ook aan eventuele schades of defecten. Eerlijkheid duurt het langst en op basis van verkeerde informatie een te hoog bedrag voor je auto ontvangen kan je later nog in de problemen brengen. Is de auto altijd goed onderhouden? Vermeld dit dan ook in de advertentie. Mensen die een auto kopen vinden het een prettige gedachte als de auto altijd netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad.

De verkoop zelf

Als het je gelukt is om een geïnteresseerde koper voor je auto te vinden is het tijd voor de daadwerkelijke verkoop. Ook hier komt het een en ander bij kijken. De potentiële koper zal vrijwel zeker een proefrit willen maken en de auto uitvoerig bekijken. Maak hiervoor een afspraak met je mogelijke koper. Om in een later stadium problemen te voorkomen is het mogelijk om een proefritverklaring op te stellen die door de koper ondertekend wordt. Je wilt geen onenigheid hebben als er tijdens de proefrit schade ontstaat die is ontstaan door het gedrag van je “klant”.

De deal rond maken en de overdracht regelen

Voor sommigen is het een tweede natuur en voor anderen is het een vervelende aangelegenheid. Het onderhandelen over de prijs van je auto hoort er nu eenmaal bij. Als jij iemand bent die dit spel gemakkelijk speelt kun je er in deze fase voor zorgen dat je een goed deal weet te krijgen. Of juist niet natuurlijk, dat hangt helemaal af van jouw onderhandelingsvaardigheid. Is de verkoop een feit? Dan kun je overgaan tot de laatste stap, het feitelijk afronden van de verkoop.

auto verkopen

Het overschrijven van je auto

Het overschrijven van je auto is een noodzakelijke administratieve aangelegenheid. Je kunt dit doen door te gaan naar een kentekenloket bij jouw in de buurt. Vaak kan dit op postkantoren van PostNL. Online overschrijven is ook mogelijk via de website van de RDW.

Heb je na het lezen van dit artikel nog altijd goede moed om je auto particulier te verkopen? Neem onze tips ter harte en je bent een heel eind op weg om je auto zelf te verkopen. Het kan ook een stuk gemakkelijker, sneller en veiliger. Op Autony.nl verkoop je binnen de kortste keren je auto zonder gedoe voor een eerlijke prijs. Benieuwd welke prijs we voor jouw auto kunnen bieden? Vul dan je kenteken hieronder in en volg een paar simpele stappen. Het is geheel gratis en vrijblijvend dus het loont altijd om te proberen!

Ontvang direct een gratis en vrijblijvende taxatie!